Als yogadocent gebeurt het mij wel eens dat iemand op een feestje, een voor mij volkomen onbekende, spontaan gaat uitleggen waarom yoga niets voor hem of haar is. Direct na het voorstellen en vertellen wat je doet. En “hardlopen is mijn meditatie” hoor ik dan soms. Dáár wil ik het graag met jullie over hebben. Hardlopend kan je zeker in een flow komen, maar dat is niet hetzelfde als meditatie. Maar het is wel supergezond en je doet jezelf een groot plezier door hardlopen in je routine op te nemen!
Meditatie
Wat is meditatie dan? Het woord “meditatie” is afgeleid van het Latijnse woord voor nadenken, overdenken. Er zijn allerlei vormen van meditatie, vanuit verschillende tradities, en allemaal doen ze iets met de gedachtenstroom die we allemaal hebben. Gedachten gaan snel van de ene naar de andere of juist traag, ze springen alle kanten op, of zijn meer gefocust. We hebben dit allemaal en altijd. Met meditatie leer je hier mee omgaan. Voor mij persoonlijk is werken met de adem de meest pure vorm van meditatie. In diepe meditatie ontstaat er een manier van zijn waarin verschillen wegvallen en je simpelweg gelukkig en tevreden bent. Een blij ei.
Dat oefenen in een blij ei zijn is ontzettend gezond. Er is al veel onderzoek gedaan en het blijkt bijvoorbeeld dat positieve prosociale emoties en gedrag met meditatie verbeterd kunnen worden, dat het brein wordt beschermd tegen ouderdom en dat er verbeteringen zijn op het gebied van angst, depressie en pijn. Stressniveaus verlagen en de algehele gemoedsrust groeit.
Hardlopen
Ook hardlopen is ontzettend gezond. Hardlopers leven gemiddeld 5 jaar langer dan inactieve mensen. Het verkleint het risico op de 2 belangrijkste doodsoorzaken in de ontwikkelde landen. Dat zijn kanker en hart- en vaatziekten. Daarnaast verkleint hardlopen de kans op leefstijl gerelateerde aandoeningen als diabetes type2 en hoge bloeddruk. Lopen verkleint de kans op overgewicht en invaliditeit. En heeft daarnaast ook een positief effect op de geestelijke gezondheid. Het is bijvoorbeeld bewezen effectief bij de behandeling van depressie.
Ook een blij ei? Toch niet helemaal. In diepe meditatie kunnen alle verlangens wegvallen, het blije ei-gevoel dat alles al volmaakt is. Hardlopen kan ook blij maken, op een actieve manier door je vitaliteit aan te spreken. Zodat het gaat bruisen. En als je flink lang doorloopt is er nog de runners high, waardoor je je onder invloed van hormonen euforisch gaat voelen. Allemaal fijn. Een blij ei zijn én bruisen van vitaliteit. Het ene wat meer kalmerend, het andere wat meer activerend. Het ene wat meer mentaal, het andere wat meer fysiek.
Dat adem ik wel weg
Het mentale werkt ook in op het fysieke en andersom. Maar niet alles is op te lossen met adem en meditatie. Nee dus! Ons fysieke lichaam heeft ook onderhoud nodig om in conditie te blijven. Use it or loose it. En hardlopen is een van de makkelijkste en leukste manieren om dat te doen. Ook als je wat ouder bent. Je hebt er weinig voor nodig, eigenlijk alleen een paar hardloopschoenen. Wel zorgvuldig opbouwen om de motivatie erin te houden en blessures te voorkomen.
Hardlopen zonder blessuresSamen met Noortje, een fanatiek hardloopster en ervaren trainster bied ik een hardloopcurus aan. Noortje vind het het allerleukst om mensen met nul loopervaring, die geen idee hebben of ze überhaupt kunnen rennen, te motiveren en aan het lopen te krijgen. Samen zorgen we ervoor dat je het hardlopen op een veilige manier oppakt. Na afloop van deze cursus heb je de mogelijkheid om mee te doen aan een wedstrijdloop in de buurt. Meedoen? Mail me!